Як навчитися володіти емоціями

Мабуть, кожен може поділитися сумною історією, коли під впливом емоцій він припустився помилки – прийняв невірне рішення, образив людину, сказав те, про що потім шкодував… Самовладання – цінна якість, яку, на щастя, можна розвинути тренуваннями. спробуєте оцінити свій стан під час сильних переживань, то помітите, як напружені ваші м’язи долоні стиснуті разом або стиснуті в кулаки, дихання переривчасте … Навчіться розслаблятися в такі хвилини, щоб емоційна напруга знімалася разом з м’язовим.

Зробіть глибокий вдих, рахуючи до 5, затримайте дихання і так само повільно видихайте. Повторіть вправу 3-4 рази. Одночасно уявіть, що тримайте гнів у стислому кулаку. На видиху розкрийте долоню і подумки струсіть вашу агресію.

Заняття спортом навчать вас керувати своїм тілом, і, отже, допоможуть з емоціями.

Якщо під час суперечки вам дуже хочеться «сказати правду в обличчя», грюкнути дверима або якимось подібним способом висловити своє ставлення до ситуації, не поспішайте. Подумайте, що важливіше: вирішити проблему або вразити «кривдника», залишивши останнє слово. Якщо ви бачите, що ваш співрозмовник теж не цілком володіє собою, запропонуйте краще відкласти розмову, щоб обміркувати питання ще раз і спробувати знайти вирішення проблеми.

Навчіться ставити себе на місце іншої людини. Можливо, ви помиляєтеся, пояснюючи його дії злим наміром чи недоброзичливістю. Визнайте за іншими право на особисті інтереси, іншу точку зору і навіть на помилки. Поблажливе ставлення до слабкостей інших полегшить життя і вам, звільнивши від таких деструктивних емоцій, як гнів та підозрілість.

Якщо ви перебуваєте в стані постійного стресу, спробуйте уявити собі тихий притулок від неприємностей: хатину в лісі, замок у горах, острів в океані… Це має бути місце, де ви відчували себе легко і спокійно. Зробіть кілька дихальних вправ, постарайтеся розслабити всі м’язи і уявіть, що входите в цей притулок.

Протягом дня постарайтеся виділити кілька хвилин для релаксації і уявити себе в цьому тихому спокійному місці. Поступово ви навчитеся знімати нервову напругу, викликавши подумки її образ.