Як підвищити комфорт роботи за комп’ютерним столом?

Ви коли-небудь намагалися підрахувати скільки часу ви проводите за своїм столом перед комп’ютером? Варто врахувати як роботу, так і вільний час. Ймовірно, це виявиться набагато більшим, ніж ви думали. Час, проведений таким чином, на жаль, позначається на нашому організмі. Очі перші відчувають зайвий час, проведений за комп’ютерним столом, а потім хребет.

Більшість з нас недооцінюють всілякі поради з охорони праці, пов’язані з ергономікою роботи за комп’ютером, тому що ми знаємо, яка поза найбільш зручна для нас, а навчання з охорони праці найчастіше асоціюється з вимушеною нудьгою. Але через деякий час у нас раптом починають боліти очі, а наприкінці дня болять і спини. Які найважливіші правила роботи за столом?

Найважливіші правила роботи за письмовим столом:

Співвідношення між висотою стільця та столу має бути таким, щоб забезпечувати природне положення рук під час роботи з мишею та при наборі тексту на клавіатурі. Оптимальне місце для клавіатури приблизно 10 см від краю столу, а кут між плечем і передпліччям приблизно 90 градусів. Монітор повинен знаходитися від очей 50-75 см. Верхня частина монітора не повинна бути вищою за наші очі. Кут огляду монітора має становити від 20 до 50 градусів. Ми також повинні не забути надати собі достатньо місця для ніг.

Чи може сидяча робота завдати шкоди здоров’ю?

Варто згадати про наслідки неправильної постави під час роботи за столом. Звичайно, ми їх не відчуємо ні за тиждень такої роботи, ні, можливо, навіть за місяць. Але через якийсь час вони можуть стати помітними, тоді ми розуміємо, наскільки важливою є ергономіка умов роботи.

Регулярне згорблене положення тіла під час роботи рано чи пізно призведе до змін у кістково-суглобовій системі. Одна з найпоширеніших недуг, пов’язаних з цим, – біль у спині. На жаль, вони часто впливають на нас.

Запаморочення і головний біль часто є наслідком надмірно тривалої роботи перед комп’ютером і неправильного позиціонування комп’ютера по відношенню до очей. У цьому випадку, на щастя, недуги позбутися нескладно. Зазвичай вони зникають після повноцінного відпочинку та після усунення їх причин. Це включає, окрім іншого, правильне розміщення монітора чи ноутбука на столі.

Наш зір потребує відпочинку, і наші очі дають нам дуже чіткі сигнали, коли їм потрібен відпочинок. До цих сигналів не можна ставитися легковажно, інакше вони сприяють дефекту чи погіршення зору.

Неправильне розташування рук та кистей під час роботи за комп’ютером може призвести до синдрому зап’ястного каналу. Спочатку це проявляється періодичним онімінням та болем у пальцях. Пізніше недуги загострюються настільки, що можуть торкнутися і нас уночі. На другій стадії оніміння та біль звичайні протягом дня, особливо при фізичних вправах. Це супроводжується значним погіршенням спритності рук за різних видів діяльності, що потребують точності.

Яке обладнання дозволить створити ергономічне робоче місце?

Так, ви можете бути любителем вправ і тренуватися щогодини кожен день, але це істотно не змінить ситуацію, якщо ви сидите по 8 годин. Активність має бути регулярною. Але що робити, якщо сидяче становище допомагає бути продуктивним на роботі, і ви не можете собі дозволити сидіти менше трьох годин на день?

У цьому випадку ми радимо заздалегідь подбати про ергономіку свого робочого місця. Наприклад, обладнати його столом з регулюванням по висоті для роботи сидячи-стоячи, який дозволить розминатися, не відриваючись від робочого процесу.
 

Джерело: https://www.kult-mebeli.com.ua/ua/