Лущення шкіри на ногах: у чому причини?


Лушпиння шкіри на ногах є не тільки серйозним косметичним дефектом, але і вкрай неприємним явищем, здатним завдати людині маси незручностей. Перш ніж починати боротьбу з лущенням шкіри, необхідно точно з’ясувати причину його виникнення. Найбільш частою причиною лущення шкіри ніг є їх надмірна сухість. Якщо в зимовий час ви занадто сильно обігріваєте приміщення, не піклуючись про додаткове зволоження повітря, шкіра поступово втрачає вологу, стає сухою і дратівливою. Крім того, порушення водно-ліпідного балансу може сприяти появі тріщин на п’ятах, які викликають дискомфорт та болючі відчуття.

Часто лущення шкіри та тріщини провокують тісний синтетичний одяг і взуття, в яких людина змушена перебувати протягом усього робочого дня.

Появі лущення на шкірі ніг можуть сприяти вікові зміни в організмі або нестача певної групи вітамінів та мікроелементів (особливо важливий для шкіри цинк), а також особливих жирних омега-3 кислот. У цьому випадку на допомогу прийде регулярне збалансоване харчування та прийом полівітамінних комплексів.

У деяких випадках суха шкіра ніг, що лущиться, може бути викликана грибковою інфекцією. Якщо вас турбує постійна сверблячка в області стопи і між пальцями, обов’язково зверніться до дерматолога. Він призначить вам необхідні лабораторні дослідження, які виключать чи підтвердять наявність зараження.

Крім того, лущення шкіри ніг може бути спричинене такими захворюваннями: еритодерма та ексфоліативний дерматит, екзема, псоріаз, хвороба Кавасакі (частіше спостерігається у дітей та підлітків). У таких випадках необхідно проводити комплексне лікування під строгим наглядом фахівців.

Ушкодження шкіри ніг також може бути спровоковане алергічною реакцією організму на певні продукти харчування, косметичні та медичні препарати. Іншими факторами, здатними викликати лущення, є сильний нервовий розлад, стрес та систематичні емоційні навантаження. Подібні явища також не слід залишати поза увагою лікаря.